GroenRijk / Ranzijn

Een bedrijfsoverdracht is een zakelijke transactie, maar toch komt er vaak emotie bij kijken. Zeker wanneer het een familiebedrijf betreft. Arie Nieuwenhuis van GroenRijk Nieuw-Vennep weet dit uit eigen ervaring.

 

Behoefte aan specialisten

Arie Nieuwenhuis “Mijn ouders hebben het bedrijf 40 jaar geleden opgezet. Waar de verkoop zich eerst concentreerde op bloembollen en planten, groeide het bedrijf al snel uit tot een volwaardig tuincentrum. In 1992 besloten mijn ouders zich aan te sluiten bij de formule GroenRijk. Ze werden GroenRijk Nieuw-Vennep. Ikzelf stapte in 2002 in de zaak. Voorheen zagen we nooit aanleiding om ons bedrijf te laten overnemen, tot het voorjaar van 2015”, zo vertelt Arie. De vraag ‘Biedt onze formule voldoende toekomstperspectief?’ speelde een rol in de beslissing om in gesprek te gaan met Ranzijn, een partij die haar interesse in GroenRijk Nieuw-Vennep al eerder had uitgesproken. “We wilden graag een deel van de winkel zelf behouden. Het feit dat Ranzijn openstond voor die optie is redelijk uniek. Zowel financieel als logistiek moet er voor zo’n splitsing namelijk veel geregeld worden. Toen wij zagen hoe veelomvattend zo’n overnametraject is, besloten we al snel Sophista te vragen ons te begeleiden. Een familiebedrijf verkopen, is immers iets compleet anders dan een familiebedrijf runnen. We hadden behoefte aan specialisten.”

 

“Sophista hielp ons focus te houden”

Volgens Arie zorgde Sophista voor een prettige scheiding tussen zaken en emoties: “Wij speelden weliswaar al een tijdje met de gedachte de zaak te laten overnemen, maar als het dan eenmaal zo ver is, spelen toch de emoties op. GroenRijk Nieuw-Vennep hoorde gewoon bij onze familie. Sophista hielp ons focus te houden. De adviseurs fungeerden als tussenpersoon en voerden de onderhandelingen. Zo bleef het proces zakelijk en konden wij onze aandacht houden bij de bedrijfsvoering van GroenRijk Nieuw-Vennep, daar liepen de zaken immers gewoon door.”

 

Grote impact op personeel en gezin

Terugkijkend op het proces zegt Arie tevreden te zijn: “Natuurlijk heeft het traject ons tijd en geld gekost, maar het was de investering meer dan waard. De professionals van Sophista hebben deze overname tot een goed einde gebracht. We zijn erg blij met het feit dat we een gedeelte zelf hebben kunnen behouden.” Op 23 maart jongstleden opende Ranzijn tuin & dier in een deel van de oude panden van GroenRijk Nieuw-Vennep. De familie Nieuwenhuis is vanuit het andere deel van het complex gestart met Nieuwenhuis Buitenleven, specialist in tuinmeubelen, blokhutten, tuinhout, overkappingen en bestratingen. “Het gehele traject heeft een grote impact gehad op zowel ons  personeel als ons gezin. Het personeel mededelen dat er sprake was van een overname was zeer emotioneel. We waren een hecht team en de meeste medewerkers werkten al vele jaren voor ons. Gelukkig heeft Ranzijn het gehele medewerkersbestand overgenomen. Ook voor ons als gezin was Nieuwenhuis Buitenleven het een heftige tijd. We wonen naast het bedrijf en je merkt dat het hele gezin, ook de kinderen, het effect van zo’n grote verandering voelen. Nu staat er een compleet nieuw bedrijf, Nieuwenhuis Buitenleven. We moeten het nog waarmaken, maar we hebben ontzettend veel zin in dit nieuwe concept!”

 

 

 

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10