Trends in werkkapitaal

Het einde van het jaar is weer in zicht. Een moment van reflectie en het opmaken van de balans van alle transacties en trajecten die in het afgelopen jaar met behulp van onze begeleiding tot stand zijn gekomen. Ook verschillende jaarlijkse awards in de overnamewereld worden in deze periode weer uitgereikt. Mooi en trots dat Myriam den Blanken van ons kantoor dit jaar is genomineerd als overnameadviseur van het jaar. Ook zien wij uit naar een wederom dynamische overnamemarkt in het komende jaar. De sterke economische groei zal zich volgens prognoses van banken in alle sectoren in 2018 voortzetten. Voor u als ondernemer een mooi moment om na te denken over extra waardecreatie. Extra cash uit werkkapitaal bijvoorbeeld! U slaat hiermee direct een dubbelslag!

Menig ondernemer denkt bij waardecreatie aan het optimaliseren van het business model, door bijvoorbeeld het schaalbaar maken van de producten, het verlagen van de kostprijs, het inzetten van nieuwe technieken en het vergroten van de klanttevredenheid. Een aspect waar een ondernemer vaak minder bij stil staat is het vrijspelen van cash uit het werkkapitaal. Het verbeteren van de omloopsnelheid van het werkkapitaal klinkt natuurlijk niet zo aanlokkend als het vergroten van de omzet. Toch kan het aanzienlijk bijdragen aan de verkoopbaarheid en de waarde van uw onderneming.

Cash vrijspelen uit werkkapitaal draagt niet alleen direct bij aan een verbetering van de liquiditeitspositie van uw bedrijf. Ook potentiële kopers en financiële partijen zijn doorgaans bereid om meer te betalen voor ondernemingen die de tijd tussen de uitgaande betaling aan crediteuren (voorraden, inkopen) en de ontvangsten van de omzet (debiteuren) structureel, dus met behoud van de marges, kunnen verbeteren. Immers, de onderneming is in staat om sneller cash te generen uit de bedrijfsactiviteiten, waardoor een lagere vermogensbehoefte ontstaat. Dit betekent eerder dividend kunnen uitkeren, of sneller kunnen herinvesteren en als bonus een hogere opbrengst bij verkoop van de onderneming. Dat klinkt dan wel weer aanlokkend, nietwaar?!

Deze waardedrijver is echter niet direct te zien in de resultatenrekening van de onderneming, maar wordt zichtbaar in de combinatie van de resultatenrekening met de balans: het geldstroomoverzicht. Het verdient de aandacht om over een langere periode per post de mutatie in het werkkapitaal onder de loep te nemen. Tegenwoordig zijn er diverse softwarepakketten die u hier inzicht in geven en laten zien wat de impact is in het verkorten van de cyclus van het werkkapitaal. Natuurlijk moet u wel scherp blijven. Te weinig voorraad of niet op tijd kunnen leveren zal leiden tot ontevreden klanten en afnemende omzet. Het te ver oprekken van crediteurentermijnen zullen niet bijdragen aan een gezonde leveranciersrelatie en zal worden gecompenseerd met hogere prijzen.

Een goede start is het inventariseren en monitoren van de voorraad. Wordt bijgehouden wat de marges zijn per product/productgroep en wat de omlooptijd is? Op welke manier kan de omlooptijd verhoogd worden? Bij welke leveranciers kunnen we bepaalde producten beter inkopen? Maar ook de debiteuren verdienen aandacht. Is het proces tot het overgaan tot facturatie te versnellen? Besteden we wel genoeg tijd aan het innen van de debiteuren? Hebben we inzichtelijk wat er uiteindelijk verdiend wordt per klant en kunnen we dit verder optimaliseren?

Ook hiervoor geldt: inzicht geeft kennis en daarmee de mogelijkheden tot bijsturen. Werkkapitaal is belangrijk en toch vaak een ondergeschoven kindje. Het verbeteren van het werkkapitaalbeleid kan een mooie aanvullende uitdaging zijn voor 2018!
 

Deze blog van André Scheirlinck verscheen in Zaanbusiness andre-scheirlinck.jpg

(editie 166 - 8 december 2017)
 
 
 
 
 
 

terug naar nieuwsoverzicht

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10