Toenemende mobiliteit in overnameland, wat betekent dat voor u?

Dat de overnamemarkt al jaren actief functioneert is bekend. Dagelijks lezen we in de krant dat bedrijven geheel of gedeeltelijk worden overgenomen. In delen van het overnameproces zien we ook steeds meer “mobiliteit” ontstaan. Een paar van dergelijke ontwikkelingen deel ik graag met u.

De overnamemarkt voor het MKB internationaliseert

Al bijna 20 jaar zijn wij met Sophista betrokken bij vele transacties in het MKB. Bij de start in 2000 was de internationale overnamemarkt nog ver weg. Opvolging binnen de familie vond meer plaats, maar is nu minder vanzelfsprekend. Volgende generaties kiezen vaker na hun studie voor een eigen carrière. Nieuwe (type) kopers komen meer en actiever in de markt. Door de lage rente en de hoeveelheid liquiditeit staat private equity steeds meer op om ook in het MKB op overnamepad te gaan.  

Daarnaast komen steeds meer kopers uit het buitenland. Drempels om in het buitenland een transactie te doen vervagen. Sowieso neemt de internationale bedrijvigheid toe, en dit werkt ook door in het MKB. Strategische kopers komen niet meer alleen uit Nederland. In onderstaande overzichten van het M&A platform in Nederland (www.MenA.nl) kunt u zien dat de grensoverschrijdende of crossborder deals de afgelopen jaren zich tussen de 60% en 80% bevinden. Dit was 20 jaar echt anders. De VS en onze omringende landen zijn de meeste (ver-)kopers.

Distribution crossborder deals    Top 10 countries outbound and inbound deals
Bron afbeeldingen: www.MenA.nl.

Private debt en crowdfunding

Traditioneel hebben de grootbanken een sterke positie in Nederland als het gaat om bedrijfs- en overnamefinanciering. Afgelopen jaren zien we daarin een verschuiving optreden. Private equity is inmiddels een ingeburgerd begrip, maar dat geldt nog niet voor private debt. In de zoektocht naar rendement ontstaan naar analogie fondsen die rechtstreeks leningen vertrekken aan bedrijven en investeerders. Deze fondsen halen geld op bij investeerders en pensioenfondsen, wat zij vervolgens verstrekken aan (kopers van) bedrijven. Overigens hebben deze leningen dan een relatief gelijk risicoprofiel en een beperkte looptijd.

Hoewel de totale markt van crowdfunding nu nog relatief klein is, groeit deze snel. Het komt inmiddels voor dat ook overnames door middel van crowdfunding gefinancierd worden. Om geheimhouding te waarborgen, wordt er dan eerst een overbruggingsfinanciering geregeld, en nadat de transactie afgerond is, wordt deze financiering alsnog via het betreffende crowdfundingsplatform aangeboden.

Toenemende mobiliteit in overnameland: wat betekent dat voor u?

Zowel in de overnamemarkt zelf, als aan financieringszijde komen steeds meer spelers in beweging die – ieder vanuit zijn/haar eigen rol – een bijdrage leveren aan het slagen van een transactie. Ook voor u is het fijn te weten dat de kring van mogelijke (buitenlandse) kopers breder is geworden. Er valt dus steeds meer te kiezen. Denk niet te klein. Internationale kopers komen steeds meer in beweging.

Dat overnames vaker slagen komt ook door toenemende mogelijkheden voor financiering. Hoewel overnamefinanciering nog steeds niet eenvoudig is, bieden nieuwe marktpartijen ook mogelijkheden waar banken het soms laten liggen. Dat is mooi om te weten! 

Pieter van den Berg

 
Deze blog van Pieter van den Berg verscheen in Zaanbusiness. 

(editie 179 - 7 februari 2020) 

 

 

 


terug naar nieuwsoverzicht

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10