Over de dijken!

Binnenkort worden de jaaroverzichten weer gepresenteerd: wat waren de hoogtepunten van 2018 in het nieuws? In Nederland, in Europa, in de rest van de wereld? Wie wordt sportvrouw, sportman en -team van het jaar? En hoe heeft onze economie gepresteerd? Het krijgt komende weken ruime aandacht in de media.

Coen Teulings heeft wat langer teruggekeken dan een jaar. In zijn boek Over de dijken beschrijft hij een analyse van de laatste 10 jaar van de oorzaak en gevolgen van de financiële crisis. Ruim 10 jaar geleden ging Lehman Brothers failliet, moest Griekenland gered worden en ontstond een lange financiële crisis, wat in de jaren erna veel (economische) schade heeft aangericht. Voor hem is wel helder dat we als Nederland in de nieuwe risicovolle wereld verder over de eigen dijken heen moeten kijken om zijn positie te blijven waarborgen.

Wat betekent een terugblik op de overnamemarkt in 2018 voor het MKB?

Het zakenblad Brookz doet al jarenlang onderzoek naar de overnamemarkt in Nederland. Hun beeld over de ontwikkeling in 2018 is dat de overnamemarkt stabiliseert wanneer het gaat om het aantal transacties. In het eerste half jaar groeide het aantal transacties nog met 11% ten opzichte van 2017, maar dat is in het tweede half jaar gestabiliseerd. Wel blijft het nog steeds een verkopersmarkt.

Verder is er nog steeds sprake van schaarste: momenteel zijn er voor een MKB-bedrijf gemiddeld zes serieus geïnteresseerde kopers. Uiteraard verschilt dit per sector. Zo zijn IT-bedrijven nog steeds zeer gewild. Daar staat men voor in de rij (gemiddeld 10 koopkandidaten). Voor detailhandel is minder interesse.

Ook werd vastgesteld dat de gemiddelde transactieprijzen bleven stijgen. De zgn. EBITDA-multiples voor ondernemingswaarderingen steeg voor IT-ondernemingen naar 6,2 in 2018.

Brookz concludeert dat de combinatie van stijgende prijzen en geen groei in aantal transacties heeft geleid tot schaarste in het aanbod. Het is momenteel dus een ultiem verkoopmoment voor ondernemers aldus Brookz. Institutionele beleggers als pensioenfondsen, maar ook andere private equity partijen blijven zoeken naar rendement bij deze lage rentestand en zijn belangrijke spelers in de overnamemarkt als het gaat om de koop van ondernemingen.

Wellicht heeft u komende weken momenten om ook eens verder over de dijken van uw onderneming te kijken. Wat brengt 2019? Is het voor u persoonlijk of gelet op de vooruitzichten ook een ultiem verkoopmoment?

Namens het voltallige team van Sophista wensen wij u fijne feestdagen toe en alle goeds en gezondheid voor 2019 zowel zakelijk als in privé.

pieter-van-den-berg.jpg

 
Deze blog van Pieter van den Berg verscheen in Zaanbusiness 

(editie 172 - 21 december 2018) 

 

 


terug naar nieuwsoverzicht

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10